Anti-Ödipus Podcast Dizisi Tarifesi

 


26 Kasım 2019 - 14 Ocak 2020 tarihleri arasında Moda Sahnesi'nde verdiğim sekiz haftalık "Anti-Ödipus: Kapitalizm, Gerçeklik ve Öznellik" semineri toplamda 17 podcastlik bir dizi halinde yayında! Dinlemek isteyenler için basit bir şekilde bir içerik programı hazırladım. Seminer boyunca başvurduğum kitaplardan ve makalelerden bahsediyorum, dinlerken yakalayıp okuyabilirsiniz. Hemen altta ve sitenin yan kolonunda dinleyebileceğiniz platformlar var.

Platformlar:

Anchor ● Spotify ● Apple iTunes ● Breaker ● Google Podcasts ● Pocket Casts ● RadioPublic

Anti-Ödipus kitabı, 68'in isyan dalgasının içinden çıktı ve belli bir anlamda dünyayı sarsan bu kapitalizm, sömürgecilik, emperyalizm karşıtı dalganın ilk felsefi ürünüydü. İki Fransız filozof, Gilles Deleuze ve Félix Guattari bu kitapta, deyim yerindeyse isyanın ve mücadelenin açtığı mesafeye yerleşerek bizim "gerçeklik" dediğimiz şeyi teşkil eden ve olağan yaşantımıza bir çerçeve çizen tüm mistikleşmiş görüşlere savaş açtılar. Her ne kadar kitabın kendisinin hedef tahtasında psikanaliz varmış gibi görünse de, ikili açısından psikanalizi bir politik mesele haline getiren şey tam da onun "kapitalist gerçekliğin üretiminde", onların deyimiyle "arzulama etkinliğini bastırmada" oynadığı roldü. Dolayısıyla bu kitabın asli hedefi kapitalizmin ve onun bizlere dayattığı gerçekliğin bizatihi kendisidir. Fakat kitapta bu gerçeklik basitçe eleştirilmekle kalmaz, daha da ileriye geçilerek gerçekliğin üretiminin kendisi sorunsallaştırılır. Bu yüzden sıradan bir eleştirinin çok ötesine geçen bu politika felsefesi başyapıtı, temel olarak bir ontoloji çalışması, gerçekliğin artık kolektif bir üretim süreci olarak düşünüldüğü devrimci bir kitaptır.

Bu podcast dizisinde Anti-Ödipus'u yakından okuyarak, kapitalizm, gerçekliğin üretimi ve öznellik arasındaki ontolojik ve politik ilişkilere odaklanacağız. Hem felsefe tarihini, hem etnoloji ve antropolojiyi, hem dilbilim ve semiyotiği, hem psikiyatriyi, hem de çeşitli doğa bilimlerini kendi problemi etrafında seferber eden bu çalışmayı biz de onu takip ederek disiplinaşırı bir şekilde sorgulayacağız. Bu sorgulama boyunca gündelik yaşamımızla, bizim çağdaş gerçekliğimizle olan irtibatı koparmayacak, hatta kitapla bu "dışarısı" arasında mümkün temas noktalarını açığa çıkarmaya çalışacağız.

Anti-Ödipus 1, 2, 3 - Bağlamlar, Fikirler, Temel Mefhumlar: Bir Giriş Denemesi I, II, III

İlk üç podcastte Anti-Ödipus'un yazıldığı atmosfere şöyle bir göz atıyoruz.

Anti-Ödipus 4, 5 - Arzu İsimli Tuhaf Şey: Makineler ve Gerçekliğin Üretimi I, II

Dördüncü ve beşinci podcastte "gerçekliğin üretimi" problemiyle uğraşıyoruz.

Anti-Ödipus 6, 7 - Arzu İsimli Tuhaf Şey: Makineler ve Gerçekliğin Üretimi III, IV

Altıncı ve yedinci podcastte "gerçekliğin üretimi" problemiyle uğraşıyoruz.

Anti-Ödipus 8, 9 - Anti-Psikanaliz ya da Her Şey Birbirine Nasıl Karıştı? I, II

Sekizinci ve dokuzuncu podcastte Anti-Ödipus'un psikanaliz eleştirisini ele alıyoruz.

Anti-Ödipus 10, 11 - İronik Evrensel Tarih: Yabanıllar ve Barbarlar I, II

Onuncu ve on birinci podcastte Anti-Ödipus'un kalbindeki "ironik" evrensel tarihi ele alıyoruz.

Anti-Ödipus 12, 13 - Tarihin Sonu ya da Uygarlar: Kapitalizm ve Şizofreni I, II

On ikinci ve on üçüncü podcastte Anti-Ödipus'un kalbindeki "ironik" evrensel tarihi ele almaya devam ediyoruz.

Anti-Ödipus 14, 15 - Şizoanalize Giriş I: Psikanaliz ve Kapitalizm I, II

On dördüncü ve on beşinci podcastte şizoanalize giriş yapıyoruz.

Anti-Ödipus 16, 17 - Şizoanalize Giriş II: Şizoanalizin İki Görevi I, II

On altıncı ve on yedinci podcastte şizoanalizin iki görevini ele alıyoruz.


Teşekkür

Bunu seminer olarak verirken bu seminerin heyecanını benimle baştan sona paylaşan Dilan Alataş'a, Moda Sahnesi'nde bu seminere yer vererek bunu mümkün kılan Kemal Aydoğan'a ve onun şahsında tüm Moda Sahnesi ekibine; ayrıca bu seminere katılarak soruları ve heyecanlarıyla onu geliştirmeme katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.

Yorumlar